Wednesday, May 02, 2012

[ 66 ] Nikah . Kahwin . Tanggungjawab

ASSALAMUALAIKUM....

haha, lama kan x update ??
last update 1 DISEMBER 2011..
baru update 2 MEI 2012 !
genap 5 bulan aku x update apa2 entri. kes malas la ni.. =..=

orait, topik entri ni, KAHWIN.. :DD
aku tau, bab2 kahwin ni orang paling syok..
tambah2 yang 20 kebawah tuu, dia cukup galak bab kahwin nikah ni.hahaha
bila dah lebih 20, biasa2 jaa.. sebab dia dah paham kahwin tu ada tanggungjawab. :)
baru2 ni, dok heboh pasai seorang Blogger, yang famous jugak..
dikenali sebagai DENA BAHRIN / DIANAH BAHRIN . mostly budak perempuan kenai laa,
budak2 perempuan yang banyak BlogWalking, follow Twitter dia..
Dena Bahrin ni one of Islamic Blogger yang sesuai dijadikan contoh..
terutama sekali bagi kaum Hawa lah.. yang famous lagi. of course lah Kak Farah Lee kita. haha
jangan kata lelaki xdak. ada... Aiman Azlan , Saiful IslamBro Rohaizad.. ramai lagi..


balik kepada topik asai, Dena Bahrin ni kalau xsilap aku, dia umur 19/20.
lebih kurang baya aku la jugak.. dia nikah 28 April 2012 baru2 ni..
aku tau sebab dk riuh kat TL Twitter aku, dok dena bahrin dena bahrin..
rupanya blogger.. check p check mai, eh muda lagi dia kahwin..
ni ada 1 gambaq, paling sweet, paling aku berkenan.. :DD



yang bestnya pasai pernikahan Dena Bahrin dgn Soffian Ariff ni,
depa nikah dulu, baru bercinta.. nampak dak permainan dia?? haha. 
pastu ramai lah yang berkata, bestnya syoknya kahwin awai n bla bla bla..
memang lah best. tapi kena ingat,
mendirikan rumahtangga datang sekali dengan tanggungjawab..


ingat x masa sekolah rendah or masa sekolah menengah..
meti budak laki dok perli/kutuk budak2 perempuan, senang jadi laki.
simple. easy. x complicated macam perempuan.
standard la tuu, ayat budak2 x matang. haha
pastu bila dah habis sekolah, masuk U, ada pulak dok cakap..
mudah jadi perempuan, kahwin. settle~ 
bila sebut kahwin.. baguih kahwin awai, elak zina..
yaa, memang betoi.. tapi kena pikiaq ke depan.



kahwin ni, satu benda yang berat sebab melibatkan soal amanah,
kena ada tanggungjawab dan hubungan suami isteri sampai mati.
perkahwinan ni ibarat satu alam, penuh dugaan dan cabaran..
sebab tu kahwin ni bukan benda mudah nak habaq bagi.. :)
kalau cakap nak kahwin awai, orang first akan bantah, parents. haha
sebab apa bantah..
parents pihak perempuan mesti nak kehidupan anak dia terjamin.
bukan bermakud nak kena jadi jutawan minyak sapi baru boleh jadi menantu..
dak.. yang penting pendapatan tetap..


bila ada member2 yang sembang bab nak kahwin awai,
aku malas nak cakap sangat, diam sudah.. x berminat, sebab diri sendiri pun x kerja lagi.
tapi x pa laa, setengah tu mmg dah ada plan, habih belajaq bila..
nak keja bila, cari duit, pastu masuk minang teruih.
kira baguih la yang jenis ni, perancangan tu ada. :) cuma...
xtau la pihak perempuan macam mana. bukan apa, xdak niat pun nak kutuk perempuan. serious.
kalau x, x jadi la kes, perempuan p kat orang lain, sebab pihak laki lambat buat keputusan.
perempuan ni selalunya nak instant, x mau / x suka tangguh lama2..
tapi kalau yang betui sayang, insyAllah dia tunggu.. :)

TANGGUNGJAWAB.
bila cakap bab tanggungjawab, rasa macam mana? berat kan?
nak jadi husband, lagi lah berat.. dah nak kena bimbing isteri, sampai satu masa..
dapat anak, kan dah jadi bapak.. ;)
sebelum kahwin, tanggungjawab kita sebagai lelaki cuma kat parents.
bila dah berkahwin, tambah lagi seorang, isteri.
bila dah bertambah ahli keluarga, anak-anak tu tanggungjawab kita jugak.
bila cakap bab kahwin, nafkah batin. LOL =..=
memang anda belum matang lagi, pemikiran still dok sangkut dengan nafu tu.
nafkah zahir pun kena bagi kat anak bini weh.. xkan nak tengok depa makan pasiaq kot ??



haaa, nampak apa benda kat gambaq atas ni..
tu semua tu tanggungjawab kat lelaki yang bergelar anak/suami/bapak tau..
kata lah si isteri pun kerja jugak, makan gaji la senang kata..
walaupun gaji dia 5K sebulan, kita cuma 4K sebulan..
semua benda yang melibatkan duit, kita kena keluaq duit..
mau kata bini x mau bagi pun, tu hak dia.. duit dia sendiri, pendapatan suami yang kena share.
macam gambaq bawah ni laa..


tapi kalau dah nama pun berkeluarga,
xkan laa isteri tu hati kering sangat xmau share, hahaha. :P


 Hukum-Hukum Perkahwinan

Hukum asai  perkahwinan adalah harus sahaja,
tapi ada kemungkinan boleh bertukaq jadi wajib, sunat, haram dan makruh
ikut mana-mana yang sesuai.. bergantung keadaan orang yang akan tempuh alam perkahwinan.


Perkahwinan yang wajib.
    Orang yang diwajibkan berkahwin ialah orang yang sanggup untuk berkahwin,
     sedang ia khuatir terhadap dirinya akan melakukan perbuatan zina.
    Perkahwinan yang sunat
    Orang yang disunatkan berkahwin ialah
    orang yang mempunyai kesanggupan untuk berkahwin dan sanggup memelihara diri
    dari kemungkinan melakukan perbuatan yang terlarang.
    Perkahwinan yang haram
    Orang yang diharamkan berkahwin ialah
    orang yang mempunyai kesanggupan untuk berkahwin tetapi..
     kalau ia berkahwin diduga akan menimbulkan kemudharatan
    terhadap pihak yang lain seperti orang gila,
     orang yang suka membunuh atau mempunyai sifat-sifat
    yang dapat membahayakan pihak yang lain dan sebagainya.
    Perkahwinan yang makruh
    Orang yang makruh hukumnya berkahwin ialah
    orang yang tidak mempunyai kesanggupan untuk
    berkahwin (dibolehkan melakukan perkahwinan) tetapi
    ia dikhuatiri tidak dapat mencapai tujuan perkahwinan.
    Oleh itu dianjurkan sebaliknya ia tidak melakukan perkahwinan.


SO...
apa macam? nak kahwin di usia muda?
duit poket dah cukup ka nak tampung semua? ;)
memanglah, kalau xmampu sangat nak kawal diri, dah wajib kahwin..
tapi kalau x couple, insyAllah xdak apa2 diluar kawalan..


Sabda Nabi s.a.w : " Wahai pada pemuda, barangsiapa yang mempunyai kemampuan dari kalangan kamu, maka berkahwinlah, kerana kahwin itu boleh menjaga pandangan dan boleh menjaga kehormatan. Jika kamu tidak mampu maka berpuasalah, kerana pada puasa itu ada penjagaan "

so, puasa pun dah cukup.. :)
aku cakap bab kahwin ni bukan apa..
dok tengok kat twitter dengan FB aku..
ada ja dok update pasai jodoh jodoh jodoh.
aih, pakat nak menikah dah ka?? baru setahun jagung..
jangan kata Ijazah, SPM pun xhabih lagi. =..="""
okelah, jumpa di lain entri, moga-moga aku rajin ikit update blog lepaih ni, HAHA
la banyak dok twitter, FB slow sikit, dah xdak benda..

apa pun, sapa yang dah berumahtangga atau berkeluarga..
atau yang baru nak kahwin tu, semoga kekal hingga akhir hayat..
biar romantik tu kekal sampai tuaa, jangan masa muda jaa.
contohi Tok Guru.. ^_^ 


bye, Assalamualaikum... ^^

1 comment :

mus said...

agree;)

one more thing, pbinaan karakter anak2 bkn la satu bnde yg senang.
jgn pkir skop nafkah2 gitu je;D