Sunday, May 06, 2012

[ 68 ] Bittaufiq Wannajah

Assalamualaikum..

aku check twitter aku pagi tadi.
then seorang sahabat reply tweet aku..


aku tertanya-tanya jugak apa maksud Bittaufiq Wannajah tuu..
ya, aku jahil bahasa arab, aku x fasih..
tp sekurangnya aku cuba paham apa maksud tu..
terpulanglah orang nak kata apa,
"huh, yang tu pun xtau.."

xkisah, ilmu Allah ni banyak, anda dah khatam habis dah ka?? :)

bittaufiq ( dengan petunjuk) wannajah ( dan kejayaan)
ayat ni biasa digunakan untuk wish good luck untuk sahabat2 anda sebagai doa anda untuknya
semoga Allah memberimu petunjuk dan kejayaan.
Selasa ni dah nak final, maybe MMU ja kot yang final..
haa Uniten UniKL sekali, kalau xsilap..
tapi sayangnya aku baru jumpa doa ni hari ni, xpa lah..
sekurang-kurangnya aku boleh kongsikan dengan orang lain. :)
insyAllah lepas ni aku praktik kan.. Aamiin~


Doa memulakan ulangkaji :


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ فَهْمَ النَّبِيِّيْنَ وَحِفْظَ الْمُرْسَلِيْنَ وَالْمَلاَئِكَةِ الْمُقَرَّبِيْنَ. اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِسَانِيْ عَامِرًا بِذِكْرِكَ وَقَلْبِيْ مَلِيْئًا بِخَشْيَتِكَ، إِنَّكَ عَلَى مَا تَشَاءُ قَدِيْرٌ.

Maksudnya: “Ya Allah! Aku memohon daripadaMu kefahaman para nabi, ingatan para rasul dan malaikat terhampir. Ya Allah! Jadikanlah lidahku basah dengan zikir kepadaMu, hatiku dipenuhi dengan takut kepadaMu. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala apa yang Engkau kehendaki.”

Doa selepas mengulangkaji :

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَوْدِعُكَ مَا قَرَأْتُ وَمَا فَهِمْتُ وَمَا حَفِظْتُ فَرُدَّهُ إِلَيَّ عِنْدَ حَاجَتِيْ إِلَيْهِ، إِنَّكَ عَلىَ كُلِّ شَيْء

Ketika memasuki dewan peperiksaan :

وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا

Maksudnya:“Dan katakanlah: “Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku daripada sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku.”

Ketika menerima kertas soalan :

قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي. وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي. وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي. يَفْقَهُوا قَوْلِي.

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku. Dan mudahkanlah bagiku tugasku. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku, supaya mereka faham perkataanku.”

Ketika sukar menjawab :

ياَ حَيُّ يَا قَيُّوْمُ، بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ

Maksudnya: “Wahai Tuhan yang maha hidup lagi maha berdiri dengan sendirinya. Dengan rahmatMu aku bermohon pertolongan.”

اَللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزَنَ الصَّعْبَ إِنْ شِئْتَ سَهْلاً.

Maksudnya: “Ya Allah! Tidak ada kesenangan melainkan pada perkara yang engkau jadikan kesenangan padanya. Dan engkau menjadikan kedukacitaan dan kesukaran sebagai mudah dan senang jika Engkau kehendaki.”

Jika anda terlupa jawapan :
اَللَّهُمَّ يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَ رَيْبَ فِيْهِ اجْمَعْ عَلىَ ضَالَّتِيْ مَعْلُوْمَاتِيْ.

Maksudnya: “Ya Allah! Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya. Himpunkan barangan dan maklumat yang hilang daripadaku".


Sumber dari : chocofislam.blogspot.com

apa-apa pun, semoga berjaya Dunia dan Akhirat...
kejar ilmu Allah, insyAllah dapat ilmu Dunia..
bye Assalamualaikum :)

13 comments :

journey of my life said...

Alhamdulilah....,ilmu yang padat dan berguna...

ainol akasyah said...

thanks bg ain ilmu mlm2 nie..baru google terus jumpe blog nie

:)

Anonymous said...

Mohon share jzkk..

Anonymous said...

Mohon share ye jazakallahukhoira...

Mamafathin

suraya binti mohd salleh said...

assalamualaikum..
m0hon share d0anya ya :D

arepeace_akatsuki91 said...

tgh cari maksud bittaufiq wannajah utk fahamkan semula konsep, jumpa blog ni... trime kasih atas perkongsian... byk input berguna nih.. well done ya akhi..
#mohon share :)

Anonymous said...

Thanks for sharing may Allah bless you

Anonymous said...

kita nk share ya..=)

Anonymous said...

thanks.. Alhamdulillah

Nurul Suaidah said...

Can i share this? Tq so much... may Allah bless u

anis Sk said...

Alhamdulillah, terima kasih =)

Mia Hanny Zhalyfah said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Alhamdulillah thank you
May Allah guide us to His jannah
"after hardships is ease".