Tuesday, November 15, 2011

[ 59 ] harapan dan persamaan ??

Assalamualaikum..

memandangkan kat FB sejak minggu lepas..
dok keluaq isu ni jaa kat news feed aku,
sebab tu malam ni entri berbaur tentang...
soal hati dan perasaan.
*perghh~ ayat novel. geli aku..HAHA*
  AWAS  
Entri kali ini mengandungi isu hati dan perasaan.
pernah terfikir x, kadang2 apa yg kita cakap,
secara xsengaja bagi harapan kat orang lain.

- situasi pertama -
seorang perempuan ni kenal seorang lelaki ni,
kenal melalui kawan jugak, lama2 rasa suka tu datang.
dah suka tu oke la, then, perempuan tu mula kata IMY, ILY..
oke done, dah lama lepas tu, keadaan macam sdikit suram.
bila ada satu part tu, lelaki tu text kata IMY,
tiba2, perempuan tu text balik, 'jangan rindu lebih2 ye~'
apa hampa rasa, tersentap x lelaki tu?
tapi lelaki tu cuba buat2 memahami.
start kejadian tu, depa contact macam biasa,
tp xmacam sebelum kejadian tu.

*jawapan aku : perempuan ni still not ready yet,
tapi persoalan yang xterjawab, pasai apa perempuan tu p cakap,
kata2 yang secara xlangsung, dah bagi harapan kat lelaki tu?* 
xrasa ka apa yg lelaki tu cakap, dah bagi harapan kt lelaki tu,
umpama rasa SUKA tu lama2 dah jadi SAYANG?
sebenarnya, perempuan tu ikhlas or konfius?
 oke, so bagi hampa, apa sebenaqnya?
apa yang perempuan tu rasa sebenaqnya? any answers?

- situasi kedua -
seorang perempuan ni in relationship dgn seorang lelaki ni,
dah ber-tahun2 relation, perempuan tu selalu sangat cakap,
sayang la apa benda alah tu semua, ayat standard orang bercinta.hahaha
orang nampak perempuan ni sayang gila kat laki tu.
oke, xlama lepas tu, tiba2 relationship depa terputus tengah jalan.
JANGAN TERKEJUT..
sebab perempuan tu yang mintak, alasan diberi, sekian sekian sekian~
berbulan lepas tu, laki tu dapat taw perempuan tu dah ada pengganti,
dah ada pengganti xpa la, rupanya dua minggu sebelum putus,
perempuan tu dah relationship dengan orang lain.

*jawapan aku, perempuan ni curang,
tp pasai apa dia perlu buat mcm tu?*
oke, bagi hampa, ada conclusion sendiri? :)
ada alasan yang bernas??
tiba2 sendiri minx putus, tapi dia yang banyak bagi harapan.

apa2 pun laa kan, kalau situasi yang menyakitkan hati jadi kat lelaki,
mungkin satu perkara yang jarang2 berlaku kat lelaki.

sebab selalunya jadi kat perempuan. TAPI..
jangan kata situasi ni xberlaku sebaliknya :)

aku pernah cakap dulu,
ada status kat Facebook.
" perempuan ni cepat menaruh harapan "
true fact coz, my grandma said it to me :)
yup, memang fakta benda tu, sebab mostly perempuan ni hati lembut.
tapi lelaki pun ada perasan jugak.
masih ada lelaki yang baik dan setia diluar sana.
jangan samakan semua sama..
selalu kalau tengok kat blog2 lain ka, status2 kat facebook laa.
masing2 berbalah, aduh~ jem pala otak aku.
semak dengan perbalahan yang xmungkin berakhir!!

contohnya laa..
lelaki selalu kata, 'perempuan semua sama'
perempuan selalu kata, 'lelaki semua sama'
kalau semua sama, xdak la pepatah melayu..

'rambut sama hitam, tapi hati lain-lain'
semua bergantung atas diri sendiri, jangan nilai orang semua sama.
kalau x, kenapa Allah SWT kurniakan hati dan perasaan?
renung-renungkanlah :) 



semua orang TAK SAMA, ingat tu. :)

Bye, Assalamualaikum.. 

6 comments :

cik ummu oag ツ said...

Betul2 tu. NICE ENTRY :)

Amzar Kurin said...

thank you ^^

aZua said...

:O , terasa , dan , macam penah berlaku kat sorang membe aku ja . :DD

Amzar Kurin said...

sapa member hang tu? :O

Siraj said...

btoi2 :D

Afiq deLover said...

aq benci harapan palsu...kadang2 pompan x taw apa yg dimaksudkan memberi harapan..