Wednesday, November 23, 2011

[ 63 ] Respect & Hormat

Assalamualaikum :)

apa cerita? seronok kan hari tu Malaysia menang?
HAHA, riuh beb~ p kelas pun dok sembang pasai bola.
balik kelas bola lagi, p makan pun ada lagi nak sembang pasai bola..
*dia pun nak jugak~ haha*
tapi kan, bukan kata lelaki ja cakap bab bola..
perempuan pun xterlepas jugak.. TAPI..
bezanya lelaki n perempuan sembang pasai Malaysia menang semalam.

lelaki : "bola Baddrol cun oo semalam~"
"huih, Khairul Fahmi tepis jugak bola, 2 kali beb.."
"perghh, Diego main tolak habaq hang~"

perempuan : "heee, tengok x Khairul Fahmi semalam, dia baca doa "
"Baddrol hensem kan masa nak sepak penalti tu~ >.<"
"rambut Diego smart. suka suka suka. ♥♥♥ tapi I xsokong Indon~"

can u spot the different? even though they talk about the same player. :D
hahahaha, ni selingan jaa. bukan nak kutuk..
cuma ni benda ni fakta, nak perli sikit2 jaa :P

OKE, balik ke tajuk asal. dah simpang jauh dah ni.
bola dah Menang, ni tajuk lain.
sebelum tu, baca dulu gambaq bawah ni..


yang berkenaan, IDENTITI ANDA SELAMAT.
jangan risau, kat FB aku, aku hide wall.
orang xkan tau hang sapa.bukan xpuas hati dengan hang, xpun.
cuma kongsi sebagai pengajaran untuk orang lain. :)
aku xamik hati laa bro, aku oke ja.

oke, mesti diluaq sana pernah jadi situasi lebih kurang macam ni?
kalau ikut angin aku, memang aku panas jugak lah.
dah hang aku, aku oke lagi, sebab orang utara jugak..
tapi gaya tu dah mula nak kasaq.
bukan apa lah, yang tua harus dihormati..
bukan kata nak suruh sujud kat kaki, ampu sampai dah xlarat ampu.
bukan... cuma cara percakapan n bahasa penulisan tu..
contoh lah, kita p kedai makan kaa mana2 kaa..

=  CONTOH SITUASI =
kat kedai makan tu ada pekerja2 yg lebih tua dari kita..
kita bajet 2 3 tahun ja tua.. xkan la teruih teguq macam ni..
"bang, bagi AKU Teh O Ais satu, makan AKU nak Nasi Goreng"
hahaha, kalau aku jadi abang tu pun, aku angin weh..
silap2, la la tu jugak, dia baling kain lap meja tu kat muka.
kalau kena yang jenis panas baran laa.

so, sepatutnya cara panggil, selalunya la kan..
"bang, bagi SAYA Bihun Sup, minum SAYA nak Laici Ais jaa, cepat sikit naa"
baru lah dia sejuk hati..
so, samalah di laman2 social, FB ka, Twitter kaa, Blog kaa..
kalau Brader or Sister tu kita dah kenai lama,
mungkin la dia xkisah sangat, tapi apa2 pun..
kenalah RESPECT dia, HORMAT dia.. :)
*respect dan hormat, sama ja pun.HAHA*

so, moral of the story..
kat mana2 pun kita p, kena hormat yang lebih tua..
xkira lah setahun ka, 2 tahun ka..
tambah2 yang kita tak berapa nak kenal lagi.
oke, habis di sini saja..
jumpa lain entri.. n last word.
HARIMAU MALAYA,
SEMOGA BERJAYA MALAM NI~!!

oke, chow dulu, Bye n Assalamualaikum :)

3 comments :

TAMPAK YAKIN HOLIDAYS said...
This comment has been removed by the author.
Si kecik Aina :) said...

Oke , sorie aku hang sblm nihh . Tehee , terasa :')

Amzar Kurin said...

aina, laah tetiba lak? prnah cakap aku hang ka sebelum ni? xperasan pun.haha